Akademiska Hus och Västmanlands-Dala nation ingår avtal om studentbostäder i Uppsala

Akademiska Hus har ingått ett avtal med Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder för den pågående nybyggnationen i Rosendal. Avtalet innebär att stiftelsen blockförhyr 170 lägenheter med plats för 350 studenter och forskarstuderande. Akademiska Hus bygger bostäderna i den nya stadsdelen för att stärka Uppsalas attraktivitet som studentstad.

I september 2022 påbörjade Akademiska Hus bygget av de nya lägenheterna som ska ge studenter och forskarstuderande ett campusnära boende i Rosendal med anslutning till Ångströmlaboratoriet och Biomedicinskt centrum. Bostäderna, som fått namnet Aquila, består av 13 000 kvadratmeter nybyggnation fördelade på en högdel om tolv våningar och en lågdel om sex våningar.

 

– Akademiska Hus har bidragit med tusentals nya studentbostäder runt om i landet för att stärka lärosätenas konkurrenskraft och skapa mer levande campus under dygnets alla timmar. Vi ser fram emot att samarbeta med Västmanlands-Dala nation och Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder i uthyrningen av våra nya studentbostäder i Uppsala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

 

Från ettor till delat boende Aquila byggs enligt Akademiska Hus studentbostadskoncept, vilket innebär att kvarteret kommer att innehålla en mängd olika typer av lägenheter – allt från klassiska ettor med eget kök till lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum, kök och vardagsrum.

Att dela boende har många fördelar, bland annat främjar det social gemenskap och ger ett minskat klimatavtryck genom att funktioner och ytor samutnyttjas.

 

– Att ordna bostäder åt medlemmarna är en av nationens viktigaste uppgifter. Med det här tillskottet har vi bostäder för ungefär 1 600 medlemmar, säger Rolf Kroon, skattmästare på Västmanlands-Dala nation och vice ordförande i bostadsstiftelsen.

 

– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Västmanlands-Dala nations medlemmar bostäder i ett område där behovet är stort. Vår långa erfarenhet av att förvalta studentbostäder gör oss till en bra samarbetspartner. Studenterna får en trygg hyresvärd utan vinstintresse.

Allt överskott återinvesteras i verksamheten, säger Peter Wahlbäck, ordförande för Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder.

 

Lägenheterna i Aquila förväntas vara klara under det fjärde kvartalet 2024 med planerad tillträdesdag den 1 december 2024. Under hösten 2024 kommer medlemmar av Västmanlands-Dala nation att kunna ställa sig i kö för bostäderna. Information kommer att finnas på nationsgardarna.se.

 

Högupplösta skisser på Aquila finns att ladda ner här: http://mynewsdesk.com/se/pressroom/akademiska_hus_ab

 

 

 

För mer information:

Anna Alsborger, fastighetsdirektör Akademiska Hus

Tel: 0709-79 45 72 E-post: anna.alsborger@akademiskahus.se

Malin Ferm, presschef, Akademiska Hus

Tel: 0706-16 24 18 E-post: malin.ferm@akademiskahus.se Anna-Carin Andersson, vd Stiftelsen V-Dala nations studentbostäder

Tel: 076-778 21 44

E-post: annacarin.andersson@v-dalabostad.se

 

 

Om Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder

Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder bildades 1951 och har till ändamål att tillhandahålla sunda och ändamålsenliga bostäder åt studerande vid universitet och högskolor i Uppsala med företräde för studerande av Västmanlands-Dala Nation. Västmanlands-Dala nation är en ideell förening som grundades 1639 och har idag närmare 6 000 medlemmar.

Kravet för att bli medlem är att vara antagen på en kurs vid Uppsala universitet eller Sveriges lantbruksuniversitet. Till medlem kan även antagas studerande som deltar i annan högskoleutbildning i Uppsala. Stiftelsen tillhandahåller före det här tillskottet idag 1 228 studentbostäder med drygt 1 600 boende.

Bostäderna förbehålls medlemmar aktivt studerande vid universiteten i Uppsala och uthyrs som tillfällig genomgångsbostad under studietiden.

 

Om Akademiska Hus  Som ett av Sveriges största fastighetsbolag möter vi våra kunder och partners där de är. I utveckling och förvaltning av effektiva och attraktiva kunskapsmiljöer, genom tjänster och produkter som förenklar för studenter och forskare, och i skapandet av hållbara campus som en tillgång för hela samhället. Idag har vi ett fastighetsvärde på 116 miljarder och en årsomsättning på 7,6 miljarder, och för att möta efterfrågan på kunskapsmiljöer har vi en projektportfölj på 9,3 miljarder. Genom erfarenhet och innovation skapar vi förutsättningar för framgångsrik forskning och utbildning. Tillsammans lyfter vi Sverige som kunskapsnation. Fler exempel på hur vi jobbar hittar du på akademiskahus.se

Pressmeddelande 2024-05-14